Sirup "Ambrobene" za djecu: upute za uporabu

Upala sinusa

Ambrobene je lijek koji se često propisuje za liječenje kašlja. Ovaj lijek ima mukolitička i iskašljavajuća svojstva. Prema uputama za uporabu, sirup Ambrobene pogodan je čak i za malu djecu.

Ambalaža

Lijek "Ambrobene" dostupan je u nekoliko oblika doziranja, sirup je jedan od njih. To je ne viskozna tekućina čija sjena može varirati od prozirne bezbojne do blago žućkaste.

Lijek se stavlja u bočicu od tamnog stakla. Volumen pakiranja - 100 ml. Bočica je smještena u kartonsku kutiju i nadopunjena mjernom čašicom za praktično i preciznije doziranje. Pakiranje također sadrži detaljne upute.

Sastav

Glavni aktivni sastojak u sastavu je ambroksol hidroklorid. Dodatne komponente označavaju:

 • propilen glikol;
 • tekući sorbitol (nekristaliziran);
 • mala količina pročišćene vode;
 • saharin;
 • aroma maline.

Farmakologija

Ovaj lijek pripada kategoriji ekspektoransa, mukolitika.

Ambroksol hidroklorid ima izraženo sekretolitičko, sekretorno i iskašljavajuće djelovanje. Nakon što lijek uđe u tijelo kroz probavni sustav, aktivno se apsorbira. Terapijski učinak javlja se nakon 30 minuta, trajanje traje 6-12 sati. Ovaj pokazatelj ovisi o dozi lijeka..

Kad ambroksol uđe u tijelo, dolazi do stimulacije seroznih žljezdanih stanica koje se nalaze u sluznici bronha. Zbog iritacije trepavičastog epitela i ukapljivanja sluzi nakupljene u respiratornom traktu, izlučivanje se ubrzava i olakšava.

Tijekom istraživanja provedeno je proučavanje učinka lijeka na stanične kulture. Kao rezultat toga, bilo je moguće potvrditi prisutnost pojačanog stvaranja takve tvari kao površinski aktivne tvari. Ova tvar djeluje na površini bronha i alveola. Dakle, "Ambrobene" izravno utječe na stanice Clare i alveolarne pneumocite tipa 2.

Farmakokinetika

Upute za uporabu sirupa Ambrobene pokazuju da se aktivna tvar brzo apsorbira u probavnom traktu i distribuira kroz tkiva, ali većina lijeka nakuplja se u plućima.

Maksimalna koncentracija postiže se 3 sata nakon uzimanja. Bioraspoloživost ambroksola smanjena je na 1/3, što se objašnjava presustavnim metabolizmom. Kao rezultat tog djelovanja nastaju metaboliti - to su glukuronidi i dibromantranilna kiselina. Izlučuju se kroz bubrege..

Samo oko 85% lijeka veže se na proteine ​​krvne plazme. Poluvrijeme je 7-12 sati, dok 10% tvari ostavlja tijelo nepromijenjeno. Oko 90% se izlučuje u obliku metabolita.

U ozbiljnim oštećenjima jetre, klirens se smanjuje za 20-40%. U bolesnika s bubrežnom insuficijencijom, poluvijek je povećan. S obzirom na ovu činjenicu, liječnik mora prilagoditi doziranje..

Kad je imenovan

Postoji nekoliko indikacija za koje je ovaj lijek propisan. Svi su oni navedeni u uputama za uporabu sirupa Ambrobene. Stoga se lijek preporučuje za upotrebu kao dio sveobuhvatnog liječenja kašlja, ARVI-a, gripe, akutnih i kroničnih bolesti dišnog sustava..

Od kakvog je kašlja sirup Ambrobene najučinkovitiji za djecu

Liječnici naglašavaju da lijek na bazi ambroksola nije prikladan za sve vrste kašlja..

Ako se pacijent žali na suhi, dugotrajni kašalj, tada će ovaj sirup biti neučinkovit. To se objašnjava osobitostima učinka na dišni sustav. Kod suhog kašlja dolazi do nadražaja u gornjim dijelovima (grkljan, dušnik), a Ambrobene utječe na donje dijelove traheobronhijalnog stabla.

Učinak lijeka postiže se mokrim, neproduktivnim kašljem, kada se ispljuvak ne odvaja od bronhijalnih zidova.

Kontraindikacije

Postoji nekoliko stanja (fizioloških i patoloških) u kojima se uzimanje lijeka strogo ne preporučuje:

 • pacijent ima individualnu netoleranciju za jednu od komponenata sastava;
 • I tromjesečje trudnoće;
 • intolerancija na fruktozu, malapsorpcija glukoze i galaktoze (ova kontraindikacija vrijedi samo za sirup);
 • nedostatak izomaltaze ili saharaze.

S takvim indikacijama, "Ambrobene" treba zamijeniti analogom.

Budite oprezni

Uz kontraindikacije, upute naznačuju stanja u kojima se Ambroxol propisuje s iznimnim oprezom:

 • II i III tromjesečje trudnoće;
 • razdoblja pogoršanja čira na dvanaesniku i želucu;
 • stvaranje ispljuvka u povećanom volumenu, disfunkcija bronha - takvi se simptomi javljaju kod sindroma nepomičnih treplja;
 • razdoblje laktacije (dojenje) kod žena.

U prisutnosti jedne od navedenih indikacija, liječnik uzima u obzir ravnotežu koristi i moguće rizike za pacijenta.

U prisutnosti ozbiljnih oštećenja bubrega i jetre, pacijenti trebaju prilagoditi dozu i režim liječenja. Tako liječnik može propisati niže doziranje ili povećati razdoblje između uzimanja lijeka..

Režim doziranja i doziranje za djecu

Dnevna i pojedinačna doza u potpunosti ovise o dobi pacijenta i težini bolesti. U pedijatriji se često koristi standardni režim doziranja:

 1. Za djecu mlađu od 2 godine. Kada se uzima dva puta dnevno (ujutro i navečer), preporučuje se piti 1/2 mjerne kape. Jednokratna doza u ovom slučaju je 2,5 mg sirupa..
 2. Za djecu u dobi od 2 do 6 godina dnevna doza se povećava. Propisuje se 3 puta dnevno za 1/2 mjerne šalice.
 3. Za djecu od 6 do 12 godina, preporučena doza je 1 mjerna čaša 2 ili 3 puta dnevno.

Često roditelji postavljaju pitanje pedijatrima u kojoj dobi se Ambrobene sirup može davati djeci. U uputama nema točnih preporuka o tome, međutim, liječnici ne savjetuju davanje sirupa bebama. Objašnjavaju to činjenicom da respiratorni trakt novorođenčeta još nije dovoljno razvijen. Pod utjecajem ambroksola dijete može razviti pojačanu proizvodnju sluzi, čije je povlačenje u ovoj dobi teško. Takve promjene dovode do pogoršanja djetetova stanja..

Doziranje i učestalost primjene za odrasle

Iako je sirup dizajniran posebno za djecu, odrasli ga mogu koristiti i za liječenje kašlja..

Odraslima i djeci starijoj od 12 godina propisuje se 10 ml sirupa tri puta dnevno u prva 3-4 dana liječenja. Za odrasle pacijente terapeut može povećati jednokratnu dozu na 20 ml dva puta dnevno..

Od 4-5 dana liječenja način primjene sirupa Ambrobene malo se mijenja: prelaze na dvostruki unos lijeka (ujutro i navečer), dok se pojedinačna doza povećava na 20 ml.

Ako nakon upotrebe lijekova ne dođe do poboljšanja stanja u roku od 4-5 dana, tada se tijek terapije može smatrati neučinkovitim. Da biste je ispravili, trebate posjetiti liječnika. U suprotnom mogu nastati komplikacije.

Kako koristiti

Jedno od najčešće postavljanih pitanja je kada je najbolje vrijeme za uzimanje sirupa Ambrobene: prije ili poslije jela. Liječnici preporučuju pijenje ovog lijeka nakon jela. U tom je slučaju poželjno pričekati 20-30 minuta nakon jela.

Veliku pažnju treba posvetiti režimu pijenja. Pacijent treba piti 1,5-2,5 litara tekućine dnevno. To može biti voda, čaj, kompoti, biljni čajevi, voćni napitci. Dokazano je da uzimanje puno tekućine potiče ubrzano razrjeđivanje i uklanjanje sluzi iz bronha..

Nuspojave

U većini slučajeva lijek dobro podnose i odrasli i djeca. Međutim, prije pijenja sirupa Ambrobene, trebali biste se upoznati s mogućim nuspojavama:

 1. Ako pacijent ima individualnu preosjetljivost na sastav, može doživjeti alergijsku reakciju. Najčešće je karakterizirana pojavom osipa, urtikarije, svrbeža, otežanog disanja. U rijetkim slučajevima pojavljuje se angioedem.
 2. Jake glavobolje, pojačani umor, slabost.
 3. U dijelu probavnog sustava mogu se pojaviti mučnina i napadi povraćanja, bolovi u trbuhu. U rijetkim slučajevima dolazi do poremećene stolice (zatvor ili proljev).
 4. Osjećaj suhoće u dišnim putovima, usne sluznice.
 5. Dizurija.
 6. Rinoreja.
 7. Egzantem.

Predozirati

Nema podataka o slučajevima predoziranja sirupom, međutim, vjerojatno dulji višak preporučene doze sirupa Ambrobene može dovesti do proljeva, živčanog uznemirenja, povišenog krvnog tlaka i povraćanja.

Teško predoziranje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć:

 1. Prije svega, važno je ukloniti lijek koji još nije stigao proširiti se tijelom. Da biste to učinili, očistite želudac stimulirajući povraćanje..
 2. Naknadno liječenje bit će simptomatično, jer ne postoji poseban protuotrov za ambroksol.

"Ambrobene" tijekom trudnoće i dojenja

Liječnici naglašavaju činjenicu da je sirup Ambrobene kontraindiciran tijekom trudnoće samo u prvom tromjesečju. Kasnije se lijek može propisati, međutim potrebno je pažljivo pridržavanje doziranja. Tijekom trudnoće, ženi se kategorički ne preporučuje samostalno uzimanje lijekova bez pristanka liječnika koji dolazi.

Tijekom dojenja, proizvodi na bazi ambroksola mogu se koristiti po savjetu liječnika, međutim, treba poštivati ​​neke mjere opreza:

 1. Zabranjeno je povećati preporučenu dozu.
 2. Lijek protiv kašlja trebali biste uzimati odmah nakon hranjenja bebe. U tom će slučaju do trenutka sljedeće primjene na dojku sadržaj aktivne komponente u ženskom tijelu biti mali. Rizik za dijete bit će minimalan.

Interakcije s lijekovima

Upute za uporabu sirupa Ambrobene ukazuju da se lijek ne smije piti u kombinaciji s antitusicima, koji utječu na živčani sustav. Ova skupina uključuje lijekove koji sadrže glaucin, kodein i butamirat. Kad se uzima istodobno, Ambroxol izaziva ispuštanje ispljuvka, a te tvari suzbijaju kašalj. Kao rezultat toga, to može dovesti do stagnacije sluzi u bronhima i razvoja upale plućnog parenhima..

"Ambrobene" se često propisuje u kombinaciji s antibioticima. To se objašnjava sposobnošću Ambroxola da poveća koncentraciju antimikrobnih sredstava u plućnom ispljuvku. Zahvaljujući tome, simptomi bolesti se brže blokiraju..

Je li moguće koristiti sirup za inhalaciju

Neki se pacijenti pitaju može li se sirup Ambrobene koristiti za inhalaciju.

Liječnici na ovo pitanje odgovaraju negativno. Činjenica je da ovaj oblik doziranja nije prikladan za takve svrhe. U ovom slučaju vrijedi kupiti još jednu verziju "Ambrobene" - rješenje za inhalaciju.

Utječe li upravljanje prijevozom

Ovaj lijek ne utječe na središnji živčani sustav i brzinu reakcije vozača. Dakle, pacijent tijekom liječenja može voziti vozila i druge složene mehanizme..

Analozi

Prije svega treba spomenuti druge oblike lijeka "Ambrobene". Umjesto sirupa, liječnik može propisati:

 • tablete;
 • kapsule;
 • kapsule s produljenim oslobađanjem;
 • otopina za intravensku primjenu;
 • otopina za unutarnju upotrebu i udisanje.

Treba imati na umu da je sirup optimalni oblik doziranja za djecu. Tablete protiv kašlja propisane su od 6 godina, kapsule - od 12 godina.

Ako je potrebno "Ambrobene" zamijeniti analogom u obliku sirupa, tada su prikladni pripravci također na bazi ambroksola. Među njima:

 • Flavamed;
 • "Abrol";
 • Ambronol;
 • "Lazolvan";
 • "Ambrohexal".

Ako osoba ima individualnu netoleranciju na ambroksol, tada lijekovi sa sličnim mehanizmom djelovanja mogu zamijeniti Ambrobene:

 • "ACC";
 • "Kashnol";
 • Sinupret;
 • "Bromheksin";
 • "Bronchostop".

Značajke skladištenja lijekova

Sirup se mora čuvati na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti, dok temperatura zraka ne smije prelaziti +25 ° C..

Ako se pridržavate ovih preporuka, bocu možete čuvati 5 godina.

Ako je poklopac već otvoren i cjelovitost pakiranja narušena, tekućina se može čuvati ne duže od 1 godine. Nakon tog razdoblja, ne preporučuje se uzimanje lijeka. Odložite na siguran način.

Ambrobene za djecu: upute za uporabu (sirup, otopina za inhaliranje, tablete), doziranje, cijena, recenzije Komarovsky

Lijek Ambrobene za djecu preporučuje se kao mukolitik. Lijek je propisan za vlažni kašalj, u kojem se u tijelu nakuplja viskozna sluz. Ispod su upute za uporabu Ambrobena za djecu.

Obrazac za puštanje

Ambrobene se prodaje u nekoliko oblika doziranja:

 • otopina za oralnu primjenu i inhalaciju;
 • sirup;
 • kapsule;
 • tablete;
 • intravenska otopina.

Indikacije

Ambrobene sadrži ambroksol kao glavnu tvar, zbog čega flegm nije toliko viskozan, što ga je lakše ukloniti..

Osim toga, lijek pospješuje biosintezu površinski aktivnog sredstva i sprječava da se trepavice bronhijalnog epitela slijepe..

Zahvaljujući tim svojstvima, Ambrobene se može davati djeci kod bolesti bronhopulmonalnog sustava, u kojima nastaje puno gustog, viskoznog ispljuvka, uključujući takve bolesti kao što su:

 • Bronhijalna astma;
 • akutna i kronična upala bronha;
 • bronhiektazije, kod kojih su bronhi deformirani i funkcija im je oštećena;
 • upala pluća.

Injekcije su propisane za poticanje stvaranja surfaktanta za sindrom respiratornog distresa u nedonoščadi i novorođenčadi.

Upute za korištenje

Režim terapije odabire se pojedinačno, ovisno o obliku doziranja i dobi pacijenta. Trajanje liječenja bez dopuštenja liječnika ne smije biti duže od 4-5 dana. Mukolitički učinak lijeka očituje se ako pijete puno tekućine.

Lijek treba piti nakon jela.

Otopina za inhalaciju i oralnu primjenu

Prije pijenja lijeka može se dodati vodi, soku i čaju.

Dajte Ambrobene u otopini djeci u sljedećim dozama:

Broj cjelovitih godinaJedna doza (ml)Stopa učestalosti prijema dnevno
Mala djeca mlađa od 2 godine1dvaput
2-6 godina1trostruko
6-12 godina22-3 puta
Stariji od 12 godina4U prvih 48-72 sata dajte lijek tri puta dnevno. Nakon tog vremena pijte lijek ujutro i navečer.

Za inhaliranje se može koristiti bilo koji raspršivač. Ne koristite inhalator za paru. Prije provođenja postupka, morate u jednakim količinama pomiješati fiziološku otopinu i mukolitik. Tekućina za udisanje treba biti na tjelesnoj temperaturi.

Ako je dijete astmatično, poželjno je raditi inhalacije nakon uzimanja bronhodilatatora.

Za inhalaciju su potrebne sljedeće doze:

DobPojedinačne doze (ml)
Mlađe od 2 godine1
2-6 godina2
Od 6 godina2-3

Tijekom dana možete napraviti 1 ili 2 inhalacije.

Sirup

Dajte sirup Ambrobene djetetu u sljedećim dozama:

DobPojedinačne doze u mlStopa učestalosti prijema dnevno
Mlađe od 2 godine2.52
2-6 godina2.53
6-12 godinapet2-3
Od 12 godinadesetPrvo, 2-3 dana, uzimajte lijek 3 puta dnevno, a zatim 2 puta dnevno.

Kapsule

Kapsule se moraju progutati cijele. Tinejdžeri stariji od 12 godina piju ih po 1 komad dnevno.

Tablete

Tablete se moraju piti cijele. Treba ih uzimati s velikom količinom tekućine..

Raspored uzimanja tableta:

DobJednokratno doziranje u tabletamaMnoštvo recepcija
6-12 godina0,5Učestalost prijema može varirati od 2 do 3 puta dnevno.
Preko 12 godina1Prvo, učestalost prijema je tri puta dnevno, počevši od 3-4 dana - dva puta dnevno.

Otopina za injekcije

Mukolitik treba ubrizgavati u venu polako u mlaznici ili kapati najmanje 5 minuta. Ambrobene se dodaje fiziološkoj otopini, 5% otopini dekstroze, Ringer-Lockeu ili drugim tekućinama koje imaju pH veći od 6,3.

Dnevna doza je 30 mg po kg tjelesne težine. Treba ga podijeliti sa 4 puta. Nakon prolaska akutnih znakova bolesti, lijek se mora uzimati oralno.

Kontraindikacije

Ambrobene za djecu u bilo kojem obliku oslobađanja nemoguće je s netolerancijom na njegov sastav.

Osim toga, sirup je kontraindiciran ako se djetetu dijagnosticiraju sljedeće patologije:

 • fruktozemija;
 • nedostatak saharaze-izomaltaze;
 • oslabljena apsorpcija galaktoze i glukoze.

Djeca mlađa od 6 godina ne smiju piti tablete, također su kontraindicirana ako postoje sljedeća kršenja:

 • netolerancija na mliječni šećer;
 • kršenje adsorpcije glukoze i galaktoze;
 • hipolaktazija.

Kapsule su kontraindicirane u djece mlađe od 12 godina..

Lijek treba propisati s oprezom ako pacijent ima sljedeće bolesti:

 • recidiv gastrointestinalnih čireva;
 • disfunkcija jetre i bubrega;
 • diskinezija bronha i velika nakupina ispljuvka, što se događa sa trijadom Sievert-Kartagener.

Nuspojave

Ambrobene može kod djeteta izazvati sljedeće nuspojave:

 • alergija;
 • mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, probavne smetnje, zatvor, izopačenost okusa;
 • porast temperature;
 • impotencija;
 • glavobolja;
 • suha usta i grlo;
 • curenje iz nosa;
 • disurija.

Ako se otopina brzo ubrizga u venu, to može uzrokovati venski edem..

U slučaju predoziranja Ambrobeneom, dijete može pokazivati ​​znakove opijenosti:

 • pretjerana uznemirenost;
 • Trbušna nervoza;
 • hipersalivacija;
 • mučnina;
 • povraćanje;
 • pad krvnog tlaka.

Ako se lijek uzimao oralno i nisu prošla više od 2 sata, žrtvi se savjetuje da ispere želudac. Protuotrov za predoziranje Ambrobeneom nije poznat, pa je djetetu propisana simptomatska terapija.

Koliko Ambrobene košta za djecu, ovisi o obliku puštanja i marži ljekarne:

Oblik doziranjaPribližna cijena u rubaljima
Tablete150
Sirup135
Otopina za inhalaciju i oralnu primjenu 40 ml125
Otopina za oralnu primjenu i inhalaciju 100 ml180
Rješenje za i / v180

Analozi i zamjene

U prodaji je mnogo analoga Ambrobenea:

 1. Lazolvan;
 2. Ambroksol;
 3. Ambrohexal;
 4. ACC;
 5. Gedelix;
 6. Ascoril;
 7. Prospan.

Lazolvan ili Ambrobene: što je za dijete bolje za inhalaciju?

Terapijski učinak Lazolvana objašnjava se ambroksolom. Lijek se prodaje u ampulama, otopina za udisanje i gutanje, tablete, sirup, pastile za sisanje. Potonje mogu koristiti djeca koja imaju 6 godina, prikladno ih je ponijeti sa sobom i ne treba ih prati vodom. Lazolvan sirup dostupan je u 2 doze od 15 mg i 30 mg u 5 ml, a potonji se ne može koristiti za pacijente mlađe od 6 godina. U prodaji su i kapsule Lazolvan Max, ali možete ih dobiti tek s 18. godine.

Lazolvan košta malo više. Ostali lijekovi su slični i možete piti bilo koji od njih.

Ambroxol ili Ambrobene je bolji za djecu?

Ambroxol proizvodi nekoliko domaćih i stranih tvrtki. Razlikuje se od Ambrobenea po sastavu pomoćnih komponenata i cijeni. Cijena Ambroxola počinje od 30 rubalja.

Nema značajne razlike između Ambroxola i Ambrobenea, a nakon savjetovanja s liječnikom djetetu se može dati bilo koji od njih.

Što je bolje Ambrobene ili Ambrohexal za djecu?

Terapijski učinak Ambrohexala pripisuje se Ambroxolu. Oba lijeka imaju zajedničke indikacije, ograničenja i neželjene učinke. Ambrohexal se ne proizvodi u injekcijama. Nema značajnih razlika između lijekova, pa je dopušteno koristiti bilo koji lijek.

Što je bolje za djecu ACC ili Ambrobene?

ACC sadrži acetilcistein kao glavni sastojak. Lijek se proizvodi u granulama, topljivim tabletama, sirupu, otopini za injekciju u mišić ili venu. Injekcije pod liječničkim nadzorom mogu se davati od rođenja. Mucolitik smiju uzimati samo pacijenti stariji od 2 godine. Acetilcistein pomaže kod gnojnog ispljuvka. ACC u usporedbi s Ambrobeneom ima šire područje primjene. Preporučuje se ne samo kod bolesti dišnog sustava, već i kod upala pomoćnih sinusa nosa i srednjeg uha.

Ali to ne znači da je ACC bolji od Ambrobena, jer ima i kontraindikacije, a može izazvati i neželjene pojave, pa bi lijek trebao odlučiti ovisno o osobinama pacijenta.

Što je bolje dati djetetu Ambrobene ili Gedelix?

Gedelix je biljni lijek. Ljekovito djelovanje lijeka nastalo je zbog bršljana. U prodaji je lijek u sirupu koji je dozvoljen od rođenja i kapi koje se mogu koristiti od 2 godine. Preporučuje se davati ih djeci kao ekspektorans za respiratorne bolesti, u kojima nastaje puno gustog, viskoznog ispljuvka. Gedelix, bez obzira na oblik oslobađanja, kontraindiciran je u slučaju alergije na njegov sastav, citrulinemije. Kapi su zabranjene djeci s predispozicijom za laringospazam, zabranjene su i astmatičarima. Biljni mukolitik obično se dobro podnosi, ali ponekad može uzrokovati alergije, mučninu, povraćanje, proljev, epigastričnu bol.

Nije baš ispravno uspoređivati ​​Ambrobene i Gedelix, jer lijekovi imaju različit sastav i ograničenja, stoga bi liječnik trebao pojedinačno odlučiti koji je lijek bolji.

Što je bolje Ascoril ili Ambrobene?

Ascoril je komercijalno dostupan u tabletama i sirupu. Ovo je kombinirani lijek, stoga u usporedbi s Ambrobeneom ima više kontraindikacija.

Ascoril nije dopušten djeci s preosjetljivošću na njegov sastav, visokim intraokularnim i krvnim tlakom, hiperfunkcijom štitnjače, disfunkcijom jetre i bubrega, upalom miokarda, srčanim manama, poremećajima srčanog ritma, krvarenjem iz želuca, nekompenziranim dijabetesom melitusom, pogoršanjem gastrointestinalnog čira. Tablete nisu dopuštene pacijentima mlađim od 6 godina.

Kombinirani lijek često uzrokuje nuspojave, ali to ne znači da je i gore, možda je i prikladnije.

Prospan ili Ambrobene poželjniji su za djecu?

Prospan je ekspektorans biljnog podrijetla. Lijek sadrži bršljan kao glavnu komponentu. Lijek u prodaji nalazi se u sirupu i kapi, koji se uzimaju oralno, a s njima se također vrši i inhalacija. Prospan ima iste indikacije za uporabu kao Ambrobene, ali ima i druge kontraindikacije i negativne reakcije. Stoga se ne može reći koji je lijek bolji za određenog pacijenta..

O tome kako zamijeniti Ambrobene za dijete, liječnik treba odlučiti ovisno o dobi pacijenta, prisutnosti kontraindikacija i odgovoru pacijenta na terapiju.

Recenzije

Mišljenje roditelja

Na Internetu postoje mnoge pozitivne kritike roditelja o lijeku Ambrobene. Sviđa im se sljedeće:

 1. široka paleta oblika doziranja omogućuje vam odabir najprikladnijeg za određeno dijete;
 2. sirup je dobrog okusa, što voli većina djece;
 3. mukolitik je jeftin;
 4. lijek nema dobnih ograničenja.

Negativni pregledi povezani su s činjenicom da Ambrobene ponekad izaziva alergijsku reakciju.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati pedijatar ne preporučuje samostalno davanje ekspektoransa i mukolitičkih lijekova. Samo ih liječnik treba propisati kao dio sveobuhvatnog liječenja. Evgeny Olegovich vjeruje da djelotvornost ekspektoransa u usporedbi s jakim pićem nije potvrđena. Stoga, prema njegovom mišljenju, ako dijete ima mokar kašalj, tada mu treba davati što više tekućine..

Unatoč činjenici da se mukolitičko sredstvo izdaje bez recepta, samoliječenje im je neprihvatljivo, samo liječnik treba odlučiti koliko se Ambrobene može dati djetetu.